Blog

Doorgronden en begrijpen. Net een slagje dieper.

Door Stijn Nass – Opensource consultant bij AnyLinQ sinds 2015 

Opensource consultant bij AnyLinQ is de mooiste baan ter wereld. De meeste mensen hebben alleen geen flauw idee wat je precies doet. Laat staan dat ze een duidelijk beeld hebben hoe je een opensourceconsultant wordt. Daarom vertel ik in deze blog mijn verhaal. Over hoe je het na een moeizame middelbare school nog ver kan schoppen.  

 

Professioneel puzzelen 
Als ik mijn baan zou moeten omschrijven zou ik stellen dat ik eigenlijk een professionele puzzeloplosser ben. De technologie moet ‘iets’ mogelijk maken en jij schrijft de code om het te doen. En als het niet werkt moet je kunnen beredeneren waarom het niet werkt en hoe je het op kan lossen. Het geeft erg veel voldoening als dat lukt. Helemaal als je al een groot aantal mensen zich met het probleem hebben bijgehouden.  

Opensource puzzels zijn vaak net een beetje lastiger dan andere IT-puzzels. Met opensource software kan je zelf software tweaken, dus het is een puzzel met oneindig veel mogelijkheden. Iedereen kan de software aanpassen en er is daardoor niet een standaard manier waarop iets geprogrammeerd is. Je moet daarom goed weten wat alles ‘doet’ en begrijpen wat er achter de code verstopt zit. Die nieuwsgierigheid vind ik ook wel kenmerkend voor alle opensource consultants.  Die willen echt doorgronden waarom software in elkaar zit zoals ie in elkaar zit.  

 

Een verhaal van hard werken 
Zo’n professionele puzzelaar wordt je niet zomaar. Je moet er hard voor werken, een vaardigheid die ik in mijn jeugdjaren niet bepaald had. Ik had voor veel dingen interesse, maar vooral niet in huiswerk en school. Na twee keer te zijn blijven zitten haalde ik op de avondopleiding de Havo. Daarna ben ik gaan werken als officier bij de landmacht. Daar werd de discipline er wel ingestampt. Ik verruilde van een ledig leventje naar hard werken.  

De landmacht was ook meteen de plek waar ik voor het eerst te maken kreeg met het configureren van opensource systemen. De radarsystemen zijn gebaseerd op Solaris, een variant van Unix. Mijn eenheid moest die systemen configureren en aanpassen zodat ze in alle omstandigheden goed werkten. De radar moest bijvoorbeeld werken in bergachtig terrein. Windmolens worden vaak door radarsystemen aangezien voor vliegtuigen. Dat moet je eruit filteren. Het was een toffe job en ben ook een tijdje in het buitenland gestationeerd geweest.  

 

AnyLinQ 
Ik wilde niet eeuwig bij defensie werken en kwam uiteindelijk – na een intermezzo bij een klein ICT-bedrijf en een IT traineeship – bij AnyLinQ te werken. Het mooie bij AnyLinQ is dat de baan me alles biedt wat ik wil. Je werkt op projectbasis bij steeds weer verschillende klanten. Die hebben allemaal een eigen dynamiek en het is interessant te zien wat overal bij komt kijken. Ik hou me nu bijvoorbeeld bezig met de IT van penitentiaire inrichtingen. Er zit veel uitdaging in het werk. Zoals ik al zei.. de puzzels zijn soms behoorlijk lastig. Maar het toffe is dat er altijd collega’s zijn die je met zaken kunnen helpen. En je werkt met interessante nieuwe technieken. Momenteel werk ik bijvoorbeeld veel met OpenShift, de containerplatformtechnologie van Red Hat. Ik voorspel dat binnen nu en twee jaar iedereen met die oplossingen werkt.  

 

Prutsen met techniek 
Misschien is de route die ik genomen heb om open source consultant te worden niet een heel directe. Ik kan alleen zeggen dat ik van hobby m’n beroep heb gemaakt. Thuis zit ik namelijk vaak ook nog te prutsen met techniek. Ik heb een netwerk aangelegd waar menig bedrijf trots op zal zijn. En ik kan ook zeggen dat ik hard werk en lange dagen maak, iets wat me totaal geen moeite kost. Als ik de lezer dus een carrièretip zou moeten geven: ga iets doen wat je leuk vindt. En als je van puzzelen houdt komt een job als opensourceconsultant vanzelf op je pad.  

2019-01-25T11:09:22+02:00
Go to Top