Blog

Innoveren kun je leren!

Door Paul van Noort

Een onderwijsinstelling zoals de Universiteit Utrecht biedt een innovatieve leeromgeving aan jonge mensen aan. Maar onder water is niet alles zo jong en fris als de studenten die op de campus rondlopen. Om ervoor te zorgen dan nu en in de toekomst innovaties en veranderingen snel maar goed kunnen worden doorgevoerd is er gekozen voor een flexibele klantgerichte oplossing: Red Hat Openstack. AnyLinQ detacheerde mij en een aantalcollega’s om die omgeving in te richten en de ICT-omgeving van de bibliotheek als eerste klant te migreren.

Met meer dan een decennium ervaring achter de rug heb ik al heel wat veranderingen gezien. Waar heel lang geleden het zoemende stuk ijzer onder het bureau van de directeur de server was waar het hele bedrijf op draait, heeft nu elke service, elke functie zijn eigen mini-servertje. Containerisatie is waar het nu om gaat in de automatisering.  Binnen de Universiteit Utrecht mag ik mij bezig houden met het uit elkaar trekken van geconsolideerde webdiensten om steeds dichter bij de ideale containerisatie-oplossing te komen. Van webserver met meer dan 10 sites, krijgt nu elke webapplicatie zijn eigen “stack” op het Openstack-platform. Samenwerking met developers om configuratie, code en content te ontvlechten is dan heel belangrijk, en het is leuk om daar de spin in het web te zijn. Door alles te orchestreren met onder andere Cloudforms, Puppet en Satellite om uitrol van diensten herhaalbaar te maken zorgen we voor een stabiele omgeving voor de Universiteit Utrecht om op door te ontwikkelen.

Bij AnyLinQ is je blijven ontwikkelen heel belangrijk. De bibliotheek van Universiteit Utrecht is een uitgelezen plek om mij te blijven ontwikkelen in mijn kennis van orchestratie, containerisatie en samenwerking met DevOps teams.

2019-01-25T11:09:40+02:00
Go to Top